Микроциментът – приложения и предимства като декоративна мазилка

Здравината, широкият спектър от приложения и модерната визия, която предлага микроциментът, го правят един от най-предпочитаните декорация по цял свят. Има хиляди техники на апликация, но истинското му преимущество е, че е лесен за нанасяне, подходящ е за стени, подове и дори мебели, и крайният резултат е авангарден и стилен във всеки интериор.

Какво представлява микроциментът и какви са главните му приложения ?

Микроциментът е материал, съставен на базата на цимент, смоли, заздравителни добавки и минерални пигменти, чрез които могат да се постигнат различни тоналности. Всеки апликатор носи собственият си почерк при нанасянето му, и рядко ще намерите две еднакви техники и финиш ефекти. Главните приложения на микроцимента са – декориране на интериора и екстериора, освежаване на стени и подове, а също така може да се нанася и върху мебели, когато търсите модерна визия на старите ви вещи.

 • Стени и подове:  Апликацията на микроцимента не изисква прекъсването с фуги или нарязване, за да се предотврати експанзия и напукване, и така лесно пресъздава ефект за простор в помещението. Освен това по никакъв начин не си пречи с останалите елементи на интериора, ами по-скоро предлага баланс между традиционни елементи на декора от дърво, стъкло и камък. Изключително силната адхезия към всякакви повърхности го прави идеален кандидат за реставрации и освежавания на кухни и бани, където едно от най-трудоемките усилия – да се отстранят плочките, е напълно ненужно.
 •  Мебели: подходящи повърхности могат да бъдат – бюра, пейки, градински мебели, саксии, столове, всичко което се нуждае от освежаване и декориране, с гаранция за изключителна здравина и издръжливост.

Предимства на микроцимента

Вече изброихме някои от предимствата на микроцимента, но ще ви запознаем с останалите:

 • При апликацията няма шум, прах, замърсяване и други неудобства, които биха били пречка при освежаване на обитаеми жилища
 • Има изключително добра адхезия към шпакловка, плочки, керамика, гранитогрес, цимент, дърво, гипсокартон и още много други повърхности. В много случай се пропуска стъпката с премахването на старата основа.
 • Дебелината му не надвишава 2-3мм, което не влияе по никакъв начин структурно, и няма да ви се налага да сменяте врати или да ги подкъсявате
 • Лесна подръжка, може да се мие с вода и миещи препарати
 • Дълъг живот на експлоатация, износоустойчив е на постоянна експлоатация в силно натоварени зони, било то на под или на стени. Издържа без проблем на високи температури.
 • Не позволява водата да прониква в основата, подходящ е за реставрация на стари бани и кухни
 • Нанасянето му е изцяло ръчен труд, а техниката на нанасяне зависи от апликатора. Крайният ефект може да бъде лъскав, сатенен или пълен мат.

Как се нанася системата на микроцимента?

Както споменахме вече, микроциментът не е просто един продукт, ами система от продукти, които са разработени един с друг, за да се постигне максималната здравина, устойчивост и красота на крайния ефект. Сега ще изясним стъпка по стъпка как системата на Pinturas Monto работи:

 1. В случай, че основата се нуждае от изравняване – се нанася изравняващ грунд-шпакловка Microcemento fondo заедно с импрегниращия грунд Imprimación epoxi suelos. При апликация върху плочки е нужно полагането на мрежа.
 2. Нанесете първият слой на Microcemento acabado с дебелина не повече от 0,2мм.
 3. Изчакайте напълното изсъхване на първия слой, поне час-два, и ако намерите недостатъци, изравнете с шкурка.
 4. Нанесете останалите слоеве с натиск и на същата дебелина като първия до постигането на желания ефект. Нанася се с маламашка, и както при други декоративни мазилки – всеки финиш е крайно индивидуален.
 5. След като повърхността е изсъхнала напълно и са минали поне 24 часа, може да се изглади повърхността. Препоръчва се машинно, като се започва от груба шкурка(80-120) и постепенно до финна (от 320 до 500). Не е задължително да е стъкленогладко, ами по-скоро по усмотрение на клиента.
 6. Крайния финишен лак, бил той мат, сатен или гланц, се нанася с валяк или спрей задължително на 2 слоя за гарантирана здравина.
 7. Резултатът: гладка, здрава и стилна повърхност, отговаряща на най-високите изисквания.